perjantai 31. heinäkuuta 2020

RYPPY LÄÄKÄRINÄ OSA X


Tämänkertainen sarjakuva olisi vielä kymmenisen vuotta sitten ollut parodiaa. Mutta kuten tämä Jani Toivolan kahden vuoden takainen kirjoitus todistaa, parodiahorisontti on tässäkin asiassa ylitetty jo aikoja sitten.

15 kommenttia:

 1. Suomen kielessä on hämmentävää, kun nimitykset "biologinen sukupuoli" ja "sosiaalinen sukupuoli" ovat niin kovin pitkiä käyttää. Englannin kielessä on lyhyet ilmaisut "sex" ja "gender".

  Mutta on tämä aihealue pahimmillaan kovin hämmentävä suo.

  VastaaPoista
 2. Terve Tom, ja kiitos kommentistasi. Sehän pitää paikkansa, että nuo englanninkieliset nimitykset ovat huomattavasti selkeämpiä. Eihän siitä vielä niin kauan ole, kun suvaitsevainenkin tiedemies oli sitä mieltä, että sukupuolia(sex) on vain kaksi, kun taas sukupuolia(gender) saattoi olla useampiakin. Mutta niinkuin tuo Toivolankin kirjoitus osoittaa, tuota gender-ajattelua ollaan kovasti laajentamassa myös tuonne sex-alueelle. Ja silloin ollaankin melko absurdeilla vesillä.

  Mutta on tämä aihealue pahimmillaan kovin hämmentävä suo.

  Onhan se, mutta me pyllyhumoristit tykkäämme rämpiä sellaisissa:) Mutta joo, eiköhän tämä muunsukupuolisuus ole tullut jo tässä blogissa käsiteltyä. En tiedä lukijoista, mutta ainakin minulla oli hauskaa näitä piirtäessä. Sitten vain kohti uusia aiheita.

  VastaaPoista
 3. Onhan nämä kotkotukset ailailla absurdeja ja hämmentää ihan ketä hyvänsä. Miettikääpäs miten sekaisin näistä ovat ne piltit joille jo alakoulussa aletaan näitä jankkaamaan päähän, varsinkin kun se oppi on osa vallitsevaa kyseenalaistamatonta totuutta.

  VastaaPoista
 4. Terve Joppos123, ja kiitos kommentistasi. Totta puhut. Jos tämä koohotus koskisi vain aikuisia, sille voisi vain tyytyä naureskelemaan. Mutta sehän on selvää, ettei tältä lapsia säästetä. Sillä eihän se ole totalitaristi eikä mikään, joka ei tiedä että lapsena se aivopesu pitää aloittaa.

  VastaaPoista
 5. Tää oli ehdottomasti yksi parhaista R&R-stripeistä. Mitä itse aiheeseen tulee niin ehkä tuolla porukalla jossain vaiheessa tulee pirunmoinen häpeä kun (jos) ne tajuavat että kyseessä oli vain pelkkä muoti joka lähti totaalisesti lapasesta. Ja tuossa lopussa kiteytyi triggeröitymisen ydin. Sekopäiset tättähäärät loukkaantuvat verisesti jos heitä vastustetaan. Mutta vielä verisemmin he loukkaantuvat jos (kun) heitä ei oteta vakavasti vaan pidetään sekopäisinä tättähäärinä. Ja juuri sellaisiahan he ovat.

  VastaaPoista
 6. Terve Yrjö, ja kiitos kommentistasi. Kiitoksia paljon, tämä pääsi välittömästi omallekin suosikkilistalleni.

  Mitä itse aiheeseen tulee niin ehkä tuolla porukalla jossain vaiheessa tulee pirunmoinen häpeä kun (jos) ne tajuavat että kyseessä oli vain pelkkä muoti joka lähti totaalisesti lapasesta.

  Tuota minäkin olen joskus miettinyt. Jotkut tuntuvat olevan siinä käsityksessä, että historia on loppunut, ja tästä edespäin elämä on pelkkää vähemmistöjen riemumarssia. Mutta eihän se niin mene. Minun on vaikea uskoa, että 20-30 vuoden päästä ketään kiinnostaa mitkään muunsukupuoliset. Enpä yllättyisi siinäkään tapauksessa, että palaisimme taas siihen, ettei sellaisten olemassaoloa edes tunnusteta.

  VastaaPoista
 7. Sinne jalkoväliin pitää laittaa sen lisäksi mitä siellä jo on vaikkapa tuo ehdotettu jakoavain. Ja rintoihin ne pumput, ei niiden tilalle.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 8. Terve Huru-ukko, ja kiitos kommentistasi. Kävisihän se noinkin. Tuolla tapaa säästyisi myös paljon veronmaksajien rahaa kun ei tarvittaisi kirurgista operaatiota.

  VastaaPoista
 9. Uskoisin muunsukupuolisuutta halajavan asiakkaan hakeutuneen Rypyn otille, koska netistä löysi Rypyn ansioluettelon ja kuvan. Kuvan mukaan oli pääteltävissä, että vaikeimmatkin operatiiviset korjaukset ovat mahdollisia. Mutta koska Ryppy ei halua ottaa sitä riskiä, että tulos olisi ulkoisesti yhteneväinen hänen omaansa nähden, niin hän ehdotti dokusmentissa esitetyn leikkausvaihtoehdon.

  Toinen leikkausmetodi saattaisi olla myös sopiva: aivojen ja kasvojen tilalle alakerran värkit, toisen munasarjan poteroon mahtuisivat hyvin elinsiirrettävät aivot. Ja sitten vaan Voguen kanteen kuvat. Sekä Rypystä että elinsiirtopotilaasta leikkauksen jälkeen.

  VastaaPoista
 10. Toveri Jani näytti omin sanoin loihe lausuneen täten:
  "Transpoleilla usein ihminen saa joko F64.0-diagnoosin eli transsukupuolisuuden, joka viittaa transnaiseen tai –mieheen. Vaihtoehtoisesti henkilö voi saada F64.8-diagnoosin eli muu sukupuoli-identiteetin häiriö, jolla yleensä viitataan muunsukupuolisiin."

  Tässähän lausutaan siis suoraan, että sukupuolestaan sekoilut kuuluvat ICD-10 -tautiluokituksen pääluokkaan F, eli mielenterveysongelmat:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/ICD-10-p%C3%A4%C3%A4luokka_F

  Miksi niitä ei siis voida hoitaa sellaisina? No, koska uudessa luokituksessa asiat on vedetty häviävän pienen vähemmistön vaatimuksesta totaalisen häränpyllylleen:

  "ICD-11 sisältää noin 55 000 koodia vammoille, sairauksille, tiloille ja kuolinsyille. ICD-10:n vastaava luku oli 14 400.
  Muun muassa immuunijärjestelmän sairauksille, unihäiriöille ja seksuaaliterveyteen liittyville tiloille tulee uudet pääluokat. Esimerkiksi sukupuoliristiriita (gender incongruence) siirtyi mielenterveyden häiriöiden luokasta seksuaaliterveyden luokkaan."

  And so it goes, sanoi Vonnegut. Vaatikaa mahdottomia; sen saatuanne vaatikaa lisää, sanoi Lenin.
  Näyttää tosin siltä, että tämä pätee ainoastaan mielettömiin vaatimuksiin, jotka lukeutuvat vielä toistaiseksi käytössä olevassa ICD-10:ssä pääluokkaan F, ei mielenterveyden sairaudet.

  Puistattaa kuvitellakin, mitä kaikkea ICD-12:ssa on vapautettu tautiluokituksen piiristä normaali-ihmisten terveeksi käyttäytymiseksi.

  VastaaPoista
 11. Terve Veijo ja QK, ja kiitos kommenteistanne.

  Veijo: Hehee. Muuten hyvä, mutta Ryppy on kyllä ihan syntyjään miesperse. Mitä noihin operaatioihin tulee, niin mehän tietysti laskemme leikkiä, mutta Toivola & Kumppanit vaikuttavat olevan ihan tosissaan vaatimustensa kanssa.

  QK: Minä en ole noihin tautiluokituksiin itse juurikaan perehtynyt, mutta tuon perusteella mitä kerroit, vaikuttaisi että ideologia edellä mennään. Saa nähdä kuinka tuon translain kanssa käy. Siihenhän vaaditaan kovasti muutoksia, esimerkiksi sitä, että alaikäistenkin pitäisi saada korjata sukupuoltaan, mikä ainakin minun korvaani kuulostaa aivan helvetin sairaalta.

  Esimerkiksi sukupuoliristiriita (gender incongruence) siirtyi mielenterveyden häiriöiden luokasta seksuaaliterveyden luokkaan.

  Mikähän järki tuossakin on? Vai onko tässäkin kyse vain siitä, että asioita ei saa sanoa asioiksi koska jollekulle voi tulla paha mieli?

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Enhän tiedä itsekään ICD-luokituksista enempää kuin Google minulle kertoo.
   Tuo sitaattini
   "Esimerkiksi sukupuoliristiriita (gender incongruence) siirtyi mielenterveyden häiriöiden luokasta seksuaaliterveyden luokkaan." on peräisin täältä:

   https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/who-julkaisi-icd-11-tautiluokituksen/

   Eli tuon marssijärjestyksen mukaan on suomalaistenkin lääkäreiden jatkossa mentävä.

   Ja mikäkö järki? Juurikin siitä, eli mielenterveyden toiminnasta on kyse:
   sukupuolestaan sekoilu, joka vielä nyt vähän aikaa voimassa olevassa kansainvälisessä tautiluokituksessa luokitellaan mielenterveysongelmaksi, onkin jatkossa seksuaaliterveysasia.

   Se ei siis ole enää mielenterveysongelma, kuten jos ihminen kokisi vahvasti ja vakaasti olevansa Kokemäen Kansojentasavallan Arkkienkeli, vaan se lukeutuu jatkossa samaan joukkoon kupan ja neekerišankkerin kanssa, eli sitä ei ehkä saa enää mainita entiseltä nimeltäkään;
   n-tautihan on ollut jo pitkään "lokeronivusajos".

   Itselleni tuo jostain syystä näyttäytyy aina ja uudestaan sen lukiessani muodossa "lonkeronivusajos";
   sehän on sairaus, joka iskee nivuslonkeroon!
   Tuo pikkuasia voi olla hauskaa nyt.
   En todellakaan odota mitään hauskaa siitä, mitä seuraa lähitulevaisuudessa vaikeiden mielenterveysongelmien siirtämisestä sukupuolitautien luokkaan.

   Poista
  2. Luin juuri tuon Lääkärilehden jutun. Nähtäväksi jää aiheuttaako tuo käytäntöihin muutoksia. En kauheasti yllättyisi jos kävisi ilmi, että transaktivistien ja muun sateenkaariporukan vaatimukset on tämän takana. Itse näkisin, että kehodysforia on mitä suurimmassa määrin mielenterveyteen liittyvä ongelma eikä mikään seksuaaliterveysasia. Toivoisin, että sen hoitamiseen keksittäisiin parempia keinoja kuin nyt vallalla oleva mutilointi. Tosin ilmapiiri alkaa olla sellainen, että tuon ehdottamisestakin saattaisi seurata jonkinasteinen paskamyrsky.

   En todellakaan odota mitään hauskaa siitä, mitä seuraa lähitulevaisuudessa vaikeiden mielenterveysongelmien siirtämisestä sukupuolitautien luokkaan.

   Enpä odota minäkään. Voihan tietysti olla, että siitä ei seuraa mitään, mutta en minä sen varaan viitsisi tuudittautua.

   Poista
 12. Huomaa, että kirjoittajilla ei ole mitään tietämystä ihmisbiologiasta, siitä kuinka biologisen sukupuolen määrittäminen voi olla välillä hankalaa, vaikka katsottaisiin kromosomeja, tuotettavia sukusoluja tai sukupuolielimiä. Eikä kirjottajat varmaa itse tunne yhtään transsukupuolista tai ole tietoisia siitä, että transsukupuolisuudesta on osoitettavissa ihan biologisiakin markkereita. Syy ei ole vaan ”mielenterveydellinen”.

  VastaaPoista
 13. Terve Anonyymi, ja kiitos kommentistasi. Oletan että "kirjoittajilla" tarkoitat kommentoijia, koska itse sarjakuvahan ei sano varsinaisista transsukupuolisista yhtään mitään. Kyllä minäkin tiedän, että noita mainitsemiasi epäselviä tapauksia on olemassa, mutta eipä tässä ole heistäkään ollut puhetta.

  transsukupuolisuudesta on osoitettavissa ihan biologisiakin markkereita.

  Noista markkereista kuulisin mielelläni enemmänkin.

  VastaaPoista