torstai 10. elokuuta 2017

RYPPY JA GRÖNMARX

Pahoitteluni lukijoille miltei kahden kuukauden kestoisen piirtämistauon johdosta. Tuli pidettyä hieman lomaa, jonka lisäksi kärsin inspiraation puutteesta, vaikka aiheita olisi epäilemättä ollut. Nyt kuitenkin sain inspiraation, kiitos tämän Helsingin Sanomien artikkelin, jossa kerrotaan maahanmuuttajien korvaamattomasta työpanoksesta yhteiskuntamme hyväksi.


15 kommenttia:

 1. Hyvä kysymys tuo "Miten yhteiskunta pyörisi, jos näitä ihmisiä ei olisi tullut tänne työn perässä?"

  Varmaan aika lailla samalla tavalla, paitsi että niistä töistä pitäisi maksaa parempaa palkkaa.

  VastaaPoista
 2. Terve Pekka ja kiitos kommentistasi.

  Joo, kummasti tämä yhteiskunta pyöri ihan mukavasti vielä 1980-luvulla, vaikkei silloin vielä mamuja juuri Suomessa ollut. Silloin käsittääkseni siivojallekin maksettiin sellaista palkkaa, jolla tuli toimeen, ja mikä tärkeintä, ne työt olivat säännöllisiä. Nyt onkin sitten toisenlainen meininki.

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä, Puolassa ja Virossa (työmaitani) toimii systeemi ihan hyvin, Virossa on tosin venäläisensä, Puolassa valkovenäläiset ja ukrainalaiset, mutta hyvin se toimii. Eivät tarvitse "rikastetta".

  VastaaPoista
 4. Johan tässä on Rypyn seikkailuja odoteltukin. Ja tuo kehitysmaalaisten välttämättömyys suomalaiselle työelämälle on hokema jota on jaksettu hokea viimeiset viisitoista vuotta. Luulisi jo hokijoita kyllästyttävän. Vai lieneekö niin, että sitä hoetaan, kun muutakaan ei ole? Komppaan myös Pekan kommenttia kybällä.

  VastaaPoista
 5. Terve Antero ja Yrjö, ja kiitos kommenteistanne.

  Antero: Juu, niinhän se menee että maahanmuuttajia on monenlaisia. Käsittääkseni Suomessa muut länsimaalaiset, virolaiset tai venäläiset ovat enimmäkseen asiallista ja töitätekevää porukkaa. Sitten on kulttuurinrikastajat, joiden kohdalla positiivinen anti tälle yhteiskunnalla taitaa olla pyöreä nolla.

  Yrjö: Jep, ja kun tuon hesarin jutunkin lukee kunnolla, niin siinä puhutaan lähinnä virolaisista duunareista. Mutta kuitenkin se tuntuu kelpaavan argumentiksi, jos joku on sitä mieltä, että humanitaarista maahanmuuttoa pitää vähentää/lopettaa. Kyllähän vastapuolella ne asialliset argumentit on aika vähissä joten pitää tyytyä siihen mitä on. Silloin kelpaakin Fazerit ja Finlaysonit tai vaikka orjalaivojen terva.

  VastaaPoista
 6. Kaivattu on kovasti uusia piirroksia. "Rikastetun" kulttuurin työllistymisen olet hyvin kuvittanut. Itselle ei tullut yllätyksenä Suomen interpolin julkaistut kymmenen etsityintä, joista 6 "rikastettua kulttuuria", yksi norjalainen, yksi kotoinen vähemmistömme ja vain kaksi pottunokkaa.

  VastaaPoista
 7. Terve Krypta ja kiitos kommentistasi. Juu, pyrin kuvaamaan sitä kuuluisaa kehitysmaalaista huippuosaamista;) Vaan kyllä minua hieman ärsyttää nuo puheet työvoimapulasta ja ulkomaisen työvoiman välttämättömyydestä kun täällä samaan aikaan on satoja tuhansia kantasuomalaisiakin työttömänä. Se varsinkin on käsittämätöntä, että sitä käytetään argumenttina turvapaikanhakijoiden kohdalla. Ja joo, eipä minuakaan nuo kymmenen etsityintä yllätä.

  VastaaPoista
 8. Joo, ehti jo ihmetellä, että ollaanpa sitä pitkällä kesiksellä :) Keep on rockin.

  VastaaPoista
 9. Terve JI ja kiitos kommentistasi. Juu, venähti vähän turhan pitkäksi. Koetan taas päästä sarjis/viikko-rytmiin. Seuraavaan pätkään on ainakin jo idea valmiina.

  VastaaPoista
 10. Tere. Johan tätä on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta tulihan se sieltä, kun jaksoi odottaa ja suoraan asiaan kuten tapana on.
  Niin, mihin me olisikaan jouduttu ilman tuota rikastusta, kenties päästy seuraavalle "levelille" hyvinvoinnissa. Sitä kai emme saa koskaan tietää, arvailla vain.
  t. Huru-ukko

  VastaaPoista
 11. Terve Huru-ukko ja kiitos kommentistasi. Juu, tauko venähti vähän aiottua pidemmäksi, mutta täällä ollaan taas.

  Sitäpä tosiaan voi vain arvailla. 1990-luvun alussa viisaat päättäjämme kun totesivat, että siinä 1980-luvun suomalaisessa kulttuurissa oli jotain niin pahasti vialla, että sitä piti ruveta rikastamaan Afrikan sarven huippuosaajilla. Sen päätöksen seurauksista saadaankin kärsiä vielä kauan, ja piru tietää miten tämä kaikki tulee päättymään.

  VastaaPoista
 12. Olen itse ollut syvästi järkyttynyt sarjakuvan päivityksien poissaolosta.

  Itselläni on aimo liuta kiinalaisia sukulaisia. Nämä ovat kunnollista työtätekevää porukkaa. Yhdistyksen, jonka vapaaehtoishommissa silloin tällöin olen, yksi kokeista oli lisäksi vähän aikaa sitten kysynyt minulta, että olenko minä itse kenties puolikiinalainen. Hänen mielestään minussa on kiinalaista näköä. Itse hän on thaimaalainen.

  Tunnen myöskin yhden vanhan viisaan (hindutaustaisen) intialaisen, joka aikoinaan asui 15 vuotta Briteissä. Opiskeli siellä liiketaloutta. Ja on viimeiset 26 vuotta asunut Suomessa. Ennen eläkkeellepääsyään oli toiminut mm. Alkon ulkomaankauppahommissa.

  Ja sitten on näitä varsinaisia maahanmuuttajia. Yhdistyksessäni oli ollut eräs irakilainen henkilö kielikylvyssä. Tämä oli siitä hyvä maahanmuuttaja, että hän kovasti halusi oppia suomen kielen ja integroitua maahamme. Opetin itsekin hänelle suomen kieltä hieman. Hänelle ei sitten kuitenkaan myönnetty turvapaikkaa. Ja minulle oli jo sitä ennen ollut selvää, että hän ei sitä tarvitsisi, vaan oli tullut Suomeen löysien kullanvuolentapuheiden johdattamana. Ikävä vain, että turvapaikan saavat kuitenkin monet sellaiset henkilöt, joilla ei ole halua integroitua, jotka eivät kunnioita Suomea, suomalaisia ja suomalaista kulttuuria ja jotka haluaisivat Suomeen voimaan sharia-lain ja ei-muslimien syrjinnän.

  VastaaPoista
 13. Terve Tom ja kiitos kommentistasi. No perhana, täytynee välttää pitkiä piirtämistaukoja etten aiheuta enempää järkytyksiä:)

  Mullakin on ollut kiinalaisista sellainen kuva, että se porukka painaa urakalla töitä ja sopeutuu muutenkin varsin hyvin. Enkä muista että olisin kertaakaan kuullut siltä suunnalta rasismi-ininää enkä muutakaan valittamista. Intialaisetkaan eivät taida juuri ongelmia aiheuttaa. Mitä irakilaisiin tulee, niin onhan niissäkin asiallisia tyyppejä jotka haluaa integroitua, tehdä töitä ja elää muutenkin ihmisiksi. Se on vaan ikävää, että jokaisen sellaisen mukana tulee 10 perseilijää joiden täällä olemisesta ei ole muuta kuin haittaa. Jos olisi jokin mekanismi jolla erottaa ne asialliset tyypit perseilijöistä, niin minun puolestani niitäkin voisi jonkun verran tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perseilijöiden erottamiseksi asiallisista tyypeistä tulee näin äkkiseltään mieleeni yksinkertainen, kaksivaiheinen maahanmuuttoproseduuri:

   1) maahan ei päästetä rajanylityspaikoilta muita kuin validien matkustusasiakirjojen kanssa maahan pyrkiviä; niitä vailla matkustavat sekä muuta kautta maahan tulleet internoidaan odottamaan välitöntä karkotusta
   2) ilmeisen perusteetonta turvapaikkaa hakeville ilmoitetaan suoraan, etteivät hänen ilmoittamansa perusteet täytä Geneven pakolaissopimuksen kriteerejä turvapaikan myöntämiseksi. Siksi hänet palautetaan lähtömaahansa ensi tilassa, joka ei ole kahdeksan vuoden vaan paremminkin kahdeksan tunnin kuluttua.

   Jotain vikaa tässä menettelyssä ilmeisesti kuitenkin on oltava, koskapa maahanmuuttoviranomaisemme eivät menettele tällä, vaan aivan päinvastaisella tavalla?

   Poista
  2. Terve QK ja kiitos kommentistasi. No joo, tuolla tavoin saataisiin ainakin erotettua todelliset avuntarvitsijat onnenonkijoista. Itse asiassa noinhan voitaisiin ihan hyvin tehdäkin, eikä siinä rikottaisi mitään 'kansainvälisiä sopimuksia' joista vastapuoli jaksaa aina itkeä. Ja kun tuota tekisi jonkun aikaa, leviäisi sana puskaradion kautta ja kääntyisi 'turvapaikanhakijoiden' määräkin laskuun.
   Mutta niinkuin sanoit, päinvastaisella linjalla mennään.

   Poista