maanantai 14. elokuuta 2017

UUSINTA: RYPPY JA KOPONEN HELSINGISSÄ

Tällä kertaa ajattelin julkaista yhden varhaisimmista sarjakuvistani uusintana. En aio ottaa sitä tavaksi, mutta tämän pätkän halusin uusia koska se on yksi suosikeistani, ja koska luulen, että useimmilta lukijoilta on jäänyt se huomaamatta. Piirsin sen nimittäin ennen kuin aloin mainostamaan blogiani. Alkuperäinen versio oli myös hieman suttuisen oloinen koska en tuolloin hallinnut Illustratoria kovin hyvin, joten tein siihen nyt pieniä parannuksia


13 kommenttia:

 1. Tämä uusittu tarina on myös minun yksi suurimmista suosikeistani. Sehän on kaunis ja psykologinen inhimillinen kehityskertomus henkisestä kasvamisesta, rohkeasta valinnasta ja siitä että ilmeisesti puhumalla avoimesti välillämme kaikki tää selviää, niin kuin Fredi joskus 1970-luvulla lauloi. En panisi pahakseni, vaikka Ryppy ja Koponen tapaisivat tämän takkutukan useammankin kerran.

  VastaaPoista
 2. Terve Yrjö, ja kiitos kommentistasi. Osasitpa taas pukea hyvin sanoiksi. Itselleni tämä oli merkittävä sarjakuva oikeastaan kahdella tapaa. Ensinnäkin siten, että tuossa vaiheessa minulle alkoi hahmottua se, mistä Ryppy & Reikä-sarjakuvassa on oikeastaan kysymys. Tuolla linjalla olen pyrkinyt sittemmin pitäytymään. Toisekseen siten, että pääsin tässä purkamaan tiettyjä patoutumia. Sillä vaikka olen nähnyt esim. Grönmarxin kaltaisia tyyppejä paljon lehdissä ja televisiossa, ei minulla ole heistä juurikaan henkilökohtaisia kokemuksia. Kun taas tämän takkutukan kaltaisiin tyyppeihin olen törmännyt lukemattomia kertoja, heitä kun ikäpolvessani on pilvin pimein. Eipä tämä kaveri näyttele kovin ylevää osaa myöhemmissäkään sarjakuvissa. Välillä tyyppi on poijuna, välillä taas hoitelee purkupallon virkaa. Terapiaa se on tällainenkin:)

  VastaaPoista
 3. Tere. Eikös se jätteenlajitteluohje mene näin: Jos ei ole selvästi bio-, energia-,tai muuta uusiokäyttöön sopivaa tulee jäte laittaa sekajätteisiin. No tämä ei nyt kyllä kuulu oikeastaan bi- vaan sekajätteeseen. Ei ole uusioraaka-ainetta...Toisaalta ei ne niin yksiseliiteisiä ole ne ohjeetkaan ja puhelinpalvlustakin saa eri ohjeita sen mukaan kuka sattuu puhelimeen vastaamaan.
  t. Huru-ukko

  VastaaPoista
 4. Terve Huru-ukko, ja kiitos kommentistasi. Olet luultavasti oikeassa, en ole kovin tarkkaan perehtynyt jätteidenlajittelusäännöksiin, ja näissä sarjakuvissa tulee muutenkin vedettyä vähän mutkia suoriksi. Vaan nyt kun tuota miettii, niin oikeastaan tämä sankari taitaisi kuulua ongelmajätteisiin:)

  VastaaPoista
 5. Makkaratukka päätyi juuri sinne mihin kuuluukin: johan nyt jokainen ymmärtää, että Ryppy ja Koponen olisivat vieneet nuo Tsuhnan Koston hylsyt pullonpalautukseen. Nehän ovat rahaa, 10 centtiä per hylsy; mitä enemmän juo, sitä enemmän tienaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kato Qroquius Kad, makkaratukalle (ehdotan että nimi menee canoniin) on vaan tärkeää päästä moraalipiereskelemään parempana ihmisenä. Luultavasti pojat olisi vaihtoehtoisesti antaneet pullot ystävällisesti jollekin pullonkerääjä-mummolle. Eri asia ovat ne kusipäät jotka oikein uhallaan rikkovat pullot pyöräilijöiden ja muiden riemuksi.

   Poista
 6. Terve QK, ja kiitos kommentistasi. Tismalleen. Vaikka jätkät 'böndeltä' ovatkin, niin tietävät silti kyllä jotain taloudenhoidosta. Niinkuin esimerkiksi sen, että kun illan aikana tyhjentää tarpeeksi monta Tsuhnan Kostoa, niin sillähän tienaa seuraavan päivän kaljarahat:)

  VastaaPoista
 7. Ja jos ei halua palauttaa pulloja, niin niistä voi rakentaa taloja. Näin kerran sellaista telkasta, että porukka joi olutta tölkeistä, ja sitten niistä rakennettiin taloa.

  Tällä hetkellä tunnen itseni kuitenkin hieman sairaaksi. Luin äskettäin Helena Telkänrannan mainion tietokirjan 'Millaista on olla eläin?', ja alkoi tehdä mieli hyönteisiä.

  VastaaPoista
 8. Terve Tom, ja kiitos kommentistasi. Tsuhnan Kosto-tölkeistä rakennettu talo olisi kyllä varmasti suorastaan majesteetillinen näky. Sitä en sitten osaa sanoa minkälaista sellaisessa olisi asua. Mullakin on elämäni aikana ollut monenlaisia mielihaluja, mutta täytyy sanoa, että tähän päivään mennessä minun ei kyllä ole koskaan tehnyt mieli hyönteisiä:)

  VastaaPoista
 9. Remasterointi, re-editoitu ja Koponenkin oli skarpannut sen verran, että tajusi kakkosruudussa mitä tapahtuu. Hyvä hyvä.

  Hei juttuvinkki: joku aika sitten PT-media uutisoi että arabit suunnittelevat 12 syyskuuta joukkomarssia Suomesta Ruotsiin. Henkilökohtaisesti en jaksa paljon pidättää hengitystäni, uskoo ken näkee. Mutta varuilta ehdotan että arvon taiteilija laittaa korvan taakse. Jos vastoin kaikkia todennäköisyyksiä, jotain tuohon suuntaan tapahtuu, niin se on kyllä sarjiksen paikka.

  VastaaPoista
 10. Terve Allaspalo ja kiitos kommenteistasi. Kiitos juttuvinkistä. Luin kyllä PT-mediasta tuon jutun itsekin, mutta en tullut ajatelleeksi että siitähän voisi tehdä sarjiksenkin. Nyt kun tuota miettii, niin olisihan tuossa aineksia. Tosin vain sillä edellytyksellä, että joukkomarssi oikeasti tapahtuu, jonka suhteen minäkin olen hieman skeptinen. Ensi kuussahan tuo selviää, kovasti nuo ainakin uhoavat.

  p.s. Makkaratukka on oivallinen nimitys tälle kaverille:)

  VastaaPoista
 11. No juu, miksei.

  Omasta mielestäni kuitenkin eniten kaunista pääkaupunkiamme kuvaa kuitenkin tämä hengentuotteesi.

  http://ryppyjareika.blogspot.fi/2016/04/ryppy-ja-koponen-helsingissa-osa-ii.html

  On jotenkin sillai osuva ja kertoo kaupungin henkisestä tilasta.

  VastaaPoista
 12. Terve KKi, ja kiitos kommentistasi. Juu, ei tuo kakkososa minustakaan huono ole, varsinainen kulttuurien yhteentörmäys. Nyt jälkikäteen vaan ihmettelen että miksi olen piirtänyt siihen uuden hipin sen sijaan että olisin käyttänyt tätä tyyppiä joka tässä on. Yleensä olen sen verran laiska piirtämään, että kierrätän näitä hahmoja aina kun se on mahdollista. Tuo kakkososa on muuten merkittävä myöskin siksi että siinä mainitaan ensimmäistä kertaa legendaarinen Tsuhnan Kosto.

  VastaaPoista