keskiviikko 6. tammikuuta 2021

RYPPY JA KOPONEN KAPAKASSA OSA III

 


Ravikilpailuja paheksuva juttu löytyy täältä. Pahoitteluni lukijoille pitkäksi venähtäneen piirtämistauon johdosta. Koko viime vuosi, mutta varsinkin sen jälkimmäinen puolisko oli jostain syystä piirtämisen kannalta haastavaa aikaa. Aiheista kyllä olisi ollut suorastaan ylitarjontaa, mutta homma ei vain kulkenut. Toivottavasti tänä vuonna sujuisi paremmin.

27 kommenttia:

 1. Minusta olisi kiva, jos Suomen luonnossa olisi enemmän hevosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuohan useimmat voi palauttaa luontoon, mutta pitäisi jostain aroilta ostaa niille elintilaa ja paljon. Eikä paikalliset saisi ratsastaa niillä. Niin, kyllähän ne kaakit sieltä kotipilttuistaan kaikki tulee vapauttaa, eikä vain urheilijoita.

   Poista
 2. Jos kulmahousuista ja lakerikengistä sekä rahtihameista tunnettu kansanosa alkaa lähettää Väisy-Kaisulle vihaisia viestejä siitä, että tämä haluaa riistää heidän suunnilleen ainoan järjestäytyneeseen yhteiskuntaan liittyvän elinkeinonsa, olisivatko ne vihapuhetta?

  VastaaPoista
 3. Terve Tom ja QK, ja kiitos kommenteistanne.

  Tom: Niin, miksei, hieno eläinhän se hevonen on. En tiedä paljoakaan hevosista, mutta näin perstuntumalta tuumailisin, että mahtaisiko tuo Suomen luonnossa selvitä.

  QK: Aika pahan kysymyksen heitit. En hoksannut edes ajatella asiaa tuon mainitsemasi kansanryhmän kantilta. Intersektionaalinen sääntöviidakko alkaa selkeästi olemaan aika sekava, kun siellä suvakitkin jo kompastelevat.

  VastaaPoista
 4. Tere Reijo. Hanna Ekola aikoinaan kyseli, että vieläkö on villihevosia? Nyt saatiin vastaus, ei ole. Eikä taida iltanuotiolakaan tanssia ja laulaa mustalaisnainen, eikä kitarat soida.
  Ja mukavaa ,että sait taas juonen päästä kiinni.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa taas rullille. Johan tässä on odoteltukin. Mitä tulee itse asiaan niin vaikuttaa siltä että menossa on kilpailu siitä kuka keksii hurjimman idean. Ja juu, ei aikaa sitten ihmisestä riippuvaiseksi tullut kesyhevonen selviä Suomen luonnossa hengissä. Kyseinen kirjoittajahan – jota ensin tuumailin Keijo Kaarisateeksi – vaati että hevoset pitää vapauttaa aroille. Missähän ne Suomen arot ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotti todennäköisesti Kauppatoria, siell on kovin hiljasta nykyään...

   Poista
 6. Terve Huru-ukko ja Yrjö, ja kiitos kommenteistanne.

  Huru-ukko: Tuosta biisistä tulikin lapsuus mieleen, se kun silloin jossain vaiheessa soi vähän joka puolella. Ja joo, eipä ole villihevosia enää. Nähtäväksi jää kuinka kauan on ravihevosiakaan.

  Yrjö: Kiitoksia. Koetetaan taas josko tänä vuonna onnistuisi piirtäminen paremmin. Minullekin tuli tuosta jutusta ensin Keijo mieleen. En sinänsä ihmettele, että 23-vuotias humanistityttö kirjoittaa tuollaista. Se, miksi Hesari katsoo asiakseen julkaista sen on sitten toinen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja on vielä onneksi hevosen lihaakin myynnissä. Täytyykin nousuviikolla taas tilata. Huru-ukko

   Poista
 7. Sillon joskus kun soturit oli lähdössä 30-vuotiseen sotaan, miehet seisoi jonottamassa ratsuja itselleen. Mutta kävi ettei kaikille riittäny hevosta. Jonon hänillä eräs matalakasvuinen hakkapeliitta tiedusteli,että: "Vieläkö on villihevosia?" Siitä sitten joku sorvasi biisin Hanna Ekolalle.

  VastaaPoista
 8. kuuluuko tuo juttu samaansarjaan, siitä kuinka lehmät munii valkoisia munia pelloile, lehmien pitäisi päästä hautomaan niitä munia vapaasti :) ?
  Tais olla joskus sellanen juttu jossain lehessä..

  -jpt-

  VastaaPoista
 9. Terve Korpisoturi, Jpt ja Huru-ukko, ja kiitos kommenteistanne.

  Korpisoturi: Jaa, tuotapa en tiennytkään tuosta biisistä.

  Jpt: Joo, muistelisin tuosta kuulleeni itsekin. Kyllähän tämä taitaa vähän samaa kaliiberia olla.

  Huru-ukko: Minulla on tuo hevosenliha vieläkin testaamatta. Noh, kai tässä vielä ehtii. Tuskinpa ne noita hevosia ovat ihan lähiaikoina vapauttamassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaa ravihevostako kun syöt, niin sulle tulee yhtääkkiä mieli lähtä ravaan :)

   -jpt-

   Poista
  2. Ai niin se taisi jotenki sillei mennä se juttu, joskus aikoinaan lehdessä joku eläinsuojeluexpertti tyttonen, sanoi haastattelussa, että lehmien pitäisi päästä kulkemaan vapaasti ja tekemään pesiä niiden luontaisen käyttäytymisen mmukaan tms jotain sinne päin :)

   -jpt-

   Poista
 10. Tästä tulee mieleen joskus 90-luvun puolivälin paikkeilla IS:ssä ollut pilapiirros, jossa luontoon vapautettu lehmä rakentaa pesää. Kyseisen pilapiirroksen innoittajana oli vastaavalla kapasiteetilla varustettu nais-/tyttöoletettu, joka oli sitä mieltä että lehmä tekee ensitöikseen pesän, jos se vapautettaisiin luontoon. Mutta tuskin näemme pilapiirrosta tästä hevosjutusta.

  VastaaPoista
 11. Kaikki hevosrodut eivät välttämättä pärjäisi hirveän hyvin luonnossa, veikkaan. Mutta sinänsä sääli myöskin, että ihmisiä on nykyään kaikkialla, ja siksi ei ole villihevosille(kaan) kauhean paljon tilaa temmeltää. Suomessa on vähemmän ihmisiä, mutta ehkä vähän liian kylmä talvisin ja lisäksi hieman liikaa metsää...

  VastaaPoista
 12. Niin, tuon jutun oli kirjoittanut lilosofian kandidaatti (f..k...) Vielä pitää tyttösen kulkea pitkä matka, että saisi fileenmaistajan (FM) tittelin itselleen, ja tuskin sittenkäänpääsee maistamaan itse herkkua. Hevosen sisäfilee, aurajuusto- tai valkosipuliperunat kaveriksi. Ja lisukkeeksi tietysti paljon karamellisotua punasipulia. Kyytipojaksi Tarapaca Gabernet Sauvingnon Gran Reserva.
  No, se on kyllä siinä ja siinä se, että tarjotaanko sellaista evästä kelle tahansa lileenmaistajalle (FM)
  Siihen sinun maistamattomuuteen, osta lihasi jostain pienestä kaupasta ja tilee ennakkoon, saat mitä tilaat. Minulla toimii moinen hyvin tuon Maatilaliha Merosen kanssa. Jos ei matka muodostu rasitteeksi, suosittelen. Toimii Orimattilan Virenojalla. Ja muillekin. Paras lihakauppa!! Sinne kun tieni vei ekan kerran, en ole muualla käynytkään. Tässä jo viime kevännä henkilökunta toivotti hyvää päivää ihan nimeltä mainiten. Olin mää kyllä vähä:)))
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 13. Maassamme oli vuonna 2018 kaikkiaan 74 400 rekisteröityä hevosta. Mitä tapahtuisi, jos ne kaikki "vapautettaisiin" luontoon?
  Suuri osa joutuisi syöjäeläinten syömiksi joko nälkään kuoltuaan tai elävältä. Sitäkö Väisy-Kaisu haluaa? Ei varmaankaan. Hän vain ei ymmärrä tätä.

  Maassamme oli niinikään 2019 n. 87 200 hirveä. Vuonna 2018 tapahtui 2 062 liikenneonnettomuutta, joissa hirvi oli toisena osapuolena. Montako hevoskolaria tilastoitaisiin ensi vuonna, jos Väisy-Kaisu saisi tahtonsa läpi juuri nyt? Enemmän? Vähemmän?

  Melko varmaa on, että niistä Väisy-Kaisun ei tarvitsisi tuntea huonoa omaatuntoa:
  kas, tämä Nuoren Älykkään Naisen prototyyppi saisi siitä vain lisäpontta vaatimukselleen kaiken liikenteen välittömästä lakkauttamisesta.

  Tulee tässä mieleen sellainenkin vaihtoehto, että Kaisun oikea sukunimi olisikin Kaarisade. Pelkäänpä pahoin, että ei taida olla.

  VastaaPoista
 14. Joo susille ruokaa. Kun niitä susiakaan ei sais ns pitää kurissa. On muuten ärsyttänyt pitkään sellainen ilmiö, kun nämä jotkut ituhipit vai mitä nyt ovatkin, tuovat ulkomailta eläimiä esim koiria. Ja eksoottisia elukoita tuodaan melkeinpä ilman valvontaa. Käsittääkseni laki pitäis päivittää tämän osalta. Ja pahaa pelkään, että ne ovat vasta lämmitelleet. Eli tänä vuonna lähtee neulomaan oikein kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis korjaan keulimaan. Ärsyttävä tämä tekstin korjaus juttu.

   Poista
 15. Terve Jpt, Anonyymi, Tom, Huru-ukko, QK ja Pate, ja kiitos kommenteistanne.

  Jpt: Niin, olisihan se mukavaa, jos nämä nuoret naiset jotka ovat niin kovasti ovat eläinten oikeuksien perään, tietäisivät edes pikkuisen niistä eläimistä. Jotain tuollaista oli mielessäni toissa keväänä kun piirsin tämän sarjiksen: https://ryppyjareika.blogspot.com/2019/05/pikku-pertti-koulussa-osa-iv.html

  Anonyymi: Joo, tuosta tapauksesta olikin täällä jo puhetta. 90-luvun puolivälistä muistan myös kettutytöt, joilla ei heilläkään ollut kovin syvällinen asiantuntemus eläinten suhteen. Toisaalta aika nuoria plikkoja olivatkin.

  Tom: Joo, ei tämä taitaisi olla hääppöinen ympäristö niille villihevosillekaan. Siinä olet tietysti oikeassa, että ihmisiä on aivan liikaa.

  Huru-ukko: Nuo mainitsemasi paikat ovat vähän liian kaukana meikäläiselle, mutta pitäisi selvittää josko täällä Oulunkin seudulla olisi päteviä lihakauppoja. Enimmäkseen meidän huusholliin ostetaan lihat ihan marketeista, mutta voisihan sitä jotain erikoisempaakin joskus kokeilla.

  QK: 74400 vapautettua hevosta voisi kyllä aiheuttaa kaikenlaista ikävää. Mutta eihän Kaisun tarvitse siitä välittää. Kaisuhan on jo tehnyt oman osuutensa moraaliposeeraamalla. Hevosten svabodasta aiheutuvan sotkun saavat sitten siivota keski-ikäiset VHM:t haalareissaan. Minäkin epäilin tuota juttua ensin Keijomedian tuottamaksi.

  Pate: No niin. Siinähän se ongelma ratkesikin. Vapautetaan ravihevoset(ja samaan syssyyn muutkin hevoset), niin sudet saavat ruokaa. Ja sitten kun hevoset on syöty, niin vapautetaan vaikka porsaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otappa kuukkeli "kätteen" ja kysy siltä. On siellä teilläkin päin noin pikavilkasulla monensortin lihakauppaa. Toiset myy "lehemiä" kokonaan, toiset hieman pienempinä paloina. Rohkeesti vaan luurim kätteen ja kyseleen:)
   Huru-ukko
   Haukiputtaalta löytyy ja ihan Oulusakin on...

   Poista
 16. Kerran vaimoni kanssa veimme tutun 40-v eläinystävätytön metsään. Oltiin todella erämaissa, olihan lähimpään asvalttitiehen matkaa sata metriä ja kauppaan 2km. Hän myönsi, ettei ollut koskaan aiemmin ollut niin syvällä metsässä.

  VastaaPoista
 17. Jokaiselle jotakin raveista. Minulle riittää: https://www.youtube.com/watch?v=QbeH8GlVu_M

  Katsottuani dokumentin Taistelu Laatokan Karjalassa juolahti mieleen: miksei Marski palkinnut Suomen Hevosta Mannerheim Ristin Ritariudella. Aihetta olisi ollut, mutta eipä hevosilla ratsasteelle johtajalle tullut mieleen.

  VastaaPoista
 18. Terve Huru-ukko, Virpi, Anonyymi ja Veijo, ja kiitos kommenteistanne.

  Huru-ukko: Täytyypä tiedustella jossain vaiheessa.

  Anonyymi: Tunnistan ihmistyypin. Omasta vinkkelistä katsottuna jo se tuntuu aika hurjalta, että keskuudessamme on 40 vuoden ikään ehtineitä ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet metsässä.

  Veijo: Tuo biisi olikin uusi tuttavuus. Se on tietysti totta, että hevoset uhrasivat sodassa henkensä siinä missä ihmisetkin. Taisipa monelle käydä niinkuin Mäkilän hevoselle Tuntemattomassa.

  VastaaPoista
 19. Sota-aikaan täällä olleet saksalaiset ihmettelivät, että eikö suomalaisilla hevosilla ole kuin kaksi nimeä? - SAATANA tai PERKELE!

  VastaaPoista
 20. Tietoa ei asiasta ole, mutta tuo hevosille kiroilu tuntuu jotenkin sellaiselta, että se saattaisi hyvinkin olla ihan suomalainen ilmiö. Jos sellaista jossain ulkomailla tehdäänkin, se ei varmasti ainakaan kuulosta yhtä hienolta.

  VastaaPoista