sunnuntai 17. tammikuuta 2021

RYPPY BAARIMIKKONA OSA VII

 


16 kommenttia:

 1. Tere. Tää vaaatii nyt hieman sulattelua. Vaikka tuonne iltaan asti.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 2. Terve Huru-ukko, ja kiitos kommentistasi. Juu, sulattele ihan rauhassa. Tämä nyt oli tällainen nopeasti tehty kyhäelmä ja ehkä vähän sekavanpuoleinen. Oli minulla tässä vähän ajatuksentynkääkin, mutta se ei nyt tainnut oikein välittyä hyvin.

  VastaaPoista
 3. Mutta nuohan olivat aivan asiallisia vieraita! Tarkoitan, että osasivat käyttäytyä.

  PS. Itsekin juon Reilun kaupan kahvia. Lisäksi olen Vihan punttisalin pitkäaikainen jäsen.

  VastaaPoista
 4. Eivät nuo Kallion hipsterit sentään pahimmasta päästä olleet:

  he eivät saaneet rääkyhepuleita tarjotuista asenteellisesta vihaoluesta ja vihakahvista, vaan jäivät liikkeeseen tilaten sikurikahvit joiden kanssa saattoivat vieläpä nauttia maitoa, alkamatta ulvoa sen olevan riistettyä vasikan suusta.

  VastaaPoista
 5. Minulla tuli tästä stripistä takaumana mieleen se, kun yksi vihreä vegaaniämmä muutama vuosi sitten päästi hirveän nettiporun siitä kun liharuokiin erikoistuneessa ravintolassa ei ollut hänen mieleistään vegaaniruokaa. Tuo Riistomokka muuten meni tilaukseen ja myyntiin kaikissa Pinnanmaan HÖÖ-marketeissa.

  VastaaPoista
 6. Terve Tom, QK ja Yrjö, ja kiitos kommenteistanne.

  Tom: Joo, Hipsterbergit eivät edusta suvakki-osaston räyhäsiipeä. On meidänkin huushollissa tainnut joskus olla jotain Reilun kaupan tuotteita.

  QK: Totta. Ainakin yhdessä Ryppy baarimikkona-sarjiksessa nämä tosin lähtivät kapakasta ovet paukkuen, mutta eivät he varsinaisesti kuulu suvaitsevaisten räyhäsiipeen, niinkuin Tomille tuossa totesinkin. Ajattelin sen vähän siihen suuntaan, että heillä tiedostavat asenteen ovat hyvinkin pinnallisia, niinkuin kaikki muukin heissä.

  Yrjö: Joo, nyt kun mainitsit, niin muistin itsekin tuon episodin. Muistaakseni kyseinen naisoletettu oli vielä jonkun poliitikon/muuten vaan tärkeän ihmisen tytär. Saatan kyllä muistaa väärinkin. Epäreilu Kauppa kiittää Pinnanmaan kauppiaita tilauksesta.

  VastaaPoista
 7. Minä en usko, että eettisiä tuotantoketjuja on olemassakaan. Siksi en käytä "reilun kaupan" tuotteita.

  VastaaPoista
 8. Tämän tytön pierut eivät ole hajuttomia, mutta äänielämyksiltään parhaasta päästä:
  https://www.youtube.com/watch?v=oHTfbsEr4co

  VastaaPoista
 9. Terve Anonyymi ja Veijo, ja kiitos kommenteistanne.

  Anonyymi: Niin, itse en ole näihin asioihin perehtynyt kovinkaan syvällisesti, mutta sen käsityksen olen saanut, ettei tuossa Reilussa Kaupassa kaikki ole ihan niinkuin pitäisi. Muistelen lukeneeni joskus vuosia sitten jostain vertailusta, jossa selvisi että Chiquitan banaaninviljelijät saavat työstään enemmän rahaa kuin Reilun kaupan vastaavat.

  Veijo: Joo, olihan siinä melkoisen komeita törähdyksiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilun kaupan viljelijä saa takuuhinnan tuotteistaan, mutta järjestelmässä on kai vielä nykyäänkin sellainen valuvika, että joskus saattaapi markkinahinta olla hiukan korkeampi kuin takuuhinta. Tämä pitäisi korjata.

   Poista
  2. Niin, voisihan sitä takuuhintaa kaiketi nostaa. Mutta sehän sitten taas nostaisi valmiin tuotteen hintaa. Koska kai tuossakin kuviossa se kapitalisti vetää joka tapauksessa omansa välistä. Vai olenkohan ymmärtänyt jotain väärin?

   Poista
  3. Tässä olisikin infopaketti:

   Mikä on Reilu kauppa?

   Tuolla sanotaan mm: "Reilu kauppa -sertifioinnin piirissä on yli 1,7 miljoonaa viljelijää ja työntekijää Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Reilu kauppa tarjoaa pienviljelijöille takuuhinnan, joka toimii turvaverkkona markkinahintojen heittelyitä vastaan: kauppaa käydään markkina- tai takuuhinnalla, sen mukaan kumpi on kulloinkin korkeampi."

   Eli näköjään mainitsemani valuvika on sittemmin korjattu. Ei pysy ajan tasalla meikä, ei.

   Poista
  4. Laitetaan vielä tämä siteeraus, jos joku ei linkkiä klikkaa: "Sekä pienviljelijät että maataloustyöntekijät hyötyvät Reilun kaupan lisästä, joka on kauppahinnan päälle laskettava bonus vastuullisesta toiminnasta. Viljelijät ja työntekijät päättävät lisän käytöstä tuotannon tai elintasonsa kehittämiseen demokraattisesti osuuskunnissaan tai komiteoissaan."

   Poista
  5. Kiitos tiedosta ja linkistä. Eli tuossa pienviljelijät saavat takuuhinnan sekä mahdollisen bonuksen, mutta muuten homma menee ihan markkinaehtoisesti. No joo, eihän tuo nyt tietysti niin pahalta kuulosta, mutta pelkään silti pahoin, että Rypyn Suur-Suomibaarissa ei tulla näitä tuotteita näkemään:) Mainittakoon muuten vielä tässä yhteydessä, että vaikka tässä blogissa on tullutkin muutamaan otteeseen irvisteltyä Reilulle kaupalle, niin en minä sitä varsinaisesti vastusta. Se on vain yksi keino koettaa saada suvakille paha mieli;)

   Poista
  6. En tiedä Reilun kaupan kahvin eettisyydestä mutta se on yksinkertaisesti pahan makuista

   Poista
  7. Itse en ole tainnut koskaan maistaa Reilun kaupan kahvia. Ainakaan tietääkseni. En kyllä ole erityisen nirso kahvien suhteen, mutta joku halpamerkki(Euroshopper, Xtra?) jota maistoin joskus, oli mielestäni sen verran pahaa, että itse en sitä ostaisi.

   Poista