sunnuntai 1. lokakuuta 2017

RYPPY JA KATALONIA


Tällä kertaa inspiraation lähteenä oli Katalonian tapahtumien lisäksi tämä Jussi Halla-ahon laadukas nettikolumni. Reijo Koiras ja Pertinlaakson väki kannattavat lämpimästi Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä. Free Catalonia!!

21 kommenttia:

 1. Pahalta näyttää tuo Katalonian tilanne tällä hetkellä. Katalonian poliisihan ei ole tuossa väkivallassa mukana vaan poliisit on tuotu muualta. Jos Katalonian poliisi päättää auttaa katalonialaisia niin siinä ei olla kaukana sisällissodasta. Joka tapauksessa toivotan onnea ja menestystä katalonialaisille. Jos he haluavat itsenäisyyttä niin heillä on siihen oikeus.

  Mitä taas tulee Ahvenanmaan itsenäistymiseen niin sen kun häipyvät ja pärjäävät omillaan. Pistää vaan mietityttämään se, että alue on jo nytkin sotilaallinen tyhjiö ja Ahvenanmaan oma puolustuskyky on nolla ja se taas saattaa saada Moskovassa aikaan ikävän ahaa-elämyksen. Asiassa saattaisi olla uhka että Maarianhaminasta tulisi Mariegrad. Joka tapauksessa olisi suorastaan välttämätöntä että Suomella (kun Ahvenanmaa vielä osa sitä on) olisi Ahvenanmaalla pysyviä niin maa- kuin merivoimien yksiköitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Yrjö, ja kiitos kommentistasi. Niinhän tuo näyttää. Katselin joitakin videopätkiä sieltäpäin, ja kovat on kieltämättä poliisilla otteet. Saa tosiaan nähdä mitä tuosta vielä kehkeytyy. Luulisi, että tuollaisen jälkeen halut itsenäistyä kasvavat entisestään.

   Mitä Ahvenanmaahan tulee, niin se on kyllä totta, että jos Maarianhaminasta tulisi Mariegrad, niin siinä olisi kyllä Tsuhna ahtaalla. Muuten saisivat minunkin puolestani mennä menojaan. Kun ottaa huomioon ne tulonsiirrot joita sinne täältä virtaa, ja niistä kiitokseksi saatava vikinä ja suomalaisten nuivinta, niin eipä kyllä tulisi ikävä sitä saarivaltakuntaa.

   Poista
 2. Jos olisin saanut 30 vuotta sitten päättää Ahvenanmaan itsenäisyydestä, olisin toki kaikin mokomin suonut heille kansanäänestyksen - tietäen sen tuloksen olevan murskaavalla enemmistöllä "itsenäisyys". Tuloksen varmistuttuahan Ruotsi olisi ensi tilassa lähettänyt sinne hävittäjä- ja rynnäkkölentolaivueet sekä rannikkojääkäriprikaatin ja rannikkotykistörykmentin, jotka olisivat linnoittaneet Affenan vaffasti!

  Mutta tähänhän Ruotsi ei enää aikoihin ole pystynyt, ja siksi Ahvenanmaan tilanne olisi juuri kuten ylempänä mainittu on: sotilaallinen tyhjiö, joka täyttyisi saman tien "vihreillä miehillä", jotka varsin pian lätkisivät asepukuihinsa spetsnaz-merkit. Mutta mitä tapahtuisikaan, jos siihen mennessä affenalaiset olisivat saaneet ihmeteltäväkseen toisiakin "vihreitä miehiä", jotka puhuvat heille suomenruotsia kovin erilaisella korostuksella? Olisiko lopulta kummillakaan vihreillä miehillä mitään tunnuksia, mitä he tekisivät keskenään ja mitä siitä affenalaisille seuraisi? Miten virallinen Suomi reagoisi?

  Viimemainittu oli lähinnä retorinen kysymys, joten ei siitä se enempää. Katalonian tilanteesta sen sijaan ihmettelen kovin, miksi kastellaanihallitus kokee välttämättömäksi yrittää väkivalloin estää katalaaneja äänestämästä itsenäisyydestään, vaikka sen lopputulos on kuulemma mitätöitävissä:

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005382782.html

  Jos noin todella on, miksi katalaanien kansanäänestykseen itsenäisyydestään ei sitten voi suhtautua samalla tavoin kuin vaikkapa itse itselleni järjestämään kansanäänestykseen tulla valituksi Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkäriksi, johon tehtävään minulla ei tietenkään ole minkäänlaisia rahkeita. Onko katalaaneilla siis omaan itsenäisyyteensä sitäkin enemmän?

  VastaaPoista
 3. Terve QK, ja kiitos kommenteistasi. Melkoisen kauhukuvan maalasit seuraavasta hallituksesta. Puolessatoista vuodessa tietysti ehtii tapahtua vaikka mitä, mutta minäkin kyllä luulen, ettei se hallitus tule olemaan nuiville mieluinen. Minä en usko, että vihreistä sentään suurinta puoluetta tulee, mutta melkoisen varmana voidaan pitää sitä, että hallituksessa he tulevat olemaan. Halla-ahon johtamat persut pidetään luultavasti joka tapauksessa ulkona, joten luvassa voi olla kylmää kyytiä.

  Minäkin kovasti ihmettelen kastellaanihallituksen toimia. Taitaa olla arvovaltakysymys, en minä oikein muuta motiivia keksi. Tuskinpa ne katalaanien itsenäistymistoiveet pamputtamalla poistuu.

  VastaaPoista
 4. Tää oli niin hyvä! Free Catalonia! Free Ahvenanmaa!Ja pannaan sinne ensin pystyyn vuosidadan vokki ja sitten katkaistaan napanuora emämaahan!

  VastaaPoista
 5. Oleellista on myös se miten Suomen ja sen Isäntäliittovaltion pomot suhtautuvat ja kommentoivat.
  Näitä jo Oikea Mediassa onkin ehditty arvioimaan.

  Ahvananmaan voisi antaa Katalonian tasavallan itseisarvovaltioksi, sis. pakollisen katalonian kielen opetuksen aloittamisen heti ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

  VastaaPoista
 6. Terve Ano ja Veijo, ja kiitokset kommenteistanne. Vokki Ahvenanmaalle olisi kyllä ihan reilu veto. He kun eivät ole päässeet lainkaan nauttimaan monikulttuurin ihanasta diversiteetistä tähän mennessä. Täytyyhän meidän sentään solidaarisia olla heitäkin kohtaan. Mitä Suomen ja Isäntäliittovaltion suhtautumiseen tulee, niin enpä kyllä muuta odottanutkaan.

  VastaaPoista
 7. Unohtui mainita, että viimeinen ruutu röhäytti naurun.
  Huomenna Kataloniassa työ ei ehkä maita https://www.thelocal.es/20171002/general-strike-called-across-catalonia

  VastaaPoista
 8. No sehän on mainiota jos naurutkin irtosi. Luin tuon linkittämäsi jutun, enkä kyllä hirveästi ihmettele tuota lakkoa. Tuon eilisen jälkeen ei taida muutenkaan paluuta entiseen olla.

  VastaaPoista
 9. Viimeisten uutisten mukaan katalaanit saattavat antaa itsenäisyysjulistuksen jo keskiviikkona. Siinä sitä eu-kekkulat ihmettelevät puhtaan kaulansa kanssa. Ja odottavat milloin kaulaa alkaa kiristää hamppusolmio silkkiravatin sijaan. Tuumii Huru-ukko
  PS. Samaa sitä on odotettavissa täälläkin jos kansa vaan tuppaa äänestämään väärin..

  VastaaPoista
 10. Terve Huru-ukko, ja kiitos kommentistasi. Juu, saa nähdä mitä siitä julistuksesta seuraa. Saattaa vielä olla rumaa jälkeä tulossa. EU:lta tuskin on luvassa muuta kuin munattomia lausuntoja.

  VastaaPoista
 11. Viikkoa aikaisemmin oli Irakin kurdialueella kansanäänestys. Irak ei lähettänyt joukkoja häiritsemään äänestystä kun Irakin kurdeilla on ne omat sotilaat eli Peshmerga. Se olisi pistänyt hanttiin jos sinne olisi tuotu muualta sotilaita.

  VastaaPoista
 12. Terve vieras, ja kiitos kommentistasi. Joo, eihän se kovin hyvältä näytä jos sellainen persläpi kuin Irak onnistuu hoitamaan tällaiset hommat asiallisemmin kuin EU-valtio.

  VastaaPoista
 13. No kun aiheena on Katalonia. Kaikki mediat kommentoijineen ottavat kantaa Katalonian oikeuteen vaatia itsenäisyyttä. Pelkään pahoin, että meistä harvalla on riittävästi tietopohjaa ottaa perusteltu historiaan ja nykyiseen Espanjan ja Katalonian poliittiseen tilanteeseen pohjaava kanta. Mutta jokaisella meistä on oltava selkeä kanta Rajoyn koiralaumoineen käyttämään fasistiseen väkivaltaan.
  Rypyn reaktio edelleen saa hymyn huuleen. Viimeiset pari päivää ovat nostaneet sen sfääreihin (esim. Affenenmaalaiset suu suppuun tai provosoidaan EU-santarmit itsehallinnosta neuvottelemaan ettei käy niin kuin kataloniassa kävi). Ryppy johtaa Affenanmaa-itsenäiseksi-projektia virkavapaalla koodilla haistakaa hemihurrit huilu.

  VastaaPoista
 14. Niin, enpä voi itsekään sanoa, että olisin niin hirveän syvällisesti perehtynyt Espanjan ja Katalonian tilanteeseen ja historiaa, että voisin itseäni asiantuntijana pitää. Mutta sitä mieltä minä kyllä olen, että jokaisella kansalla tulisi olla oma valtio. Siihen oma itsenäisen Katalonian kannatukseni oikeastaan perustuu.
  Vaan jätetään heidät sinne Pyreneiden niemimaalle touhuamaan omiaan, ja keskitytään me Rypyn johdolla vapauttamaan Ahvenanmaata;)

  VastaaPoista
 15. Espanja härväsi sillä kun korkein tuomioistuin hylkäsi uuden autonomia-mallin joka ehti olla hetken käytössä. Se olisi kai kelvannut Katalonialle. Kun se revittiin niin Kataloniassa todettiin että pistetään sitten itsenäisyys päälle.

  Itsenäisyydellä on usein ollut hieman enemmän vastustajia kuin kannattajia. Jos äänestys olisi sujunut rauhallisesti ja jos vaikka itsenäisyyden vastustajat olisivat voittaneet niin Espanja olisi voinut vedota ettei itsenäisyydellä ole enemmistön tukea.

  Kataloniassa on epäilyttänyt miksi vasurit aina fanittaneet sitä niin kovasti. Siellä on vasureilla pitkät perinteet. Ulkomaisetkin vasurit ovat niin kovasti sen puolella ja haluaisivat sen itsenäiseksi. Onko se sitä parempaa nationalismia vai haaveileeko ne että sinne pistettäisiin jokin kommarivaltio? Olisiko itsenäinen Katalonia nuivempi kuin Espanja vai pahempi suvakki?

  Toisaalta vaikka kommarit olisivat voittaneet Espanjan sisällissodan ja Francon joukot hävinneet, niin veikkaan etteivät kommarit olisi päästäneet Kataloniaa itsenäistymään.

  Oman hallinnon perinteitä Katalonialla on.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Catalonia

  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Catalonia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se usein menee. Suomalaisetkin olivat käsittääkseni enimmäkseen tyytyväisiä autonomia-asemaansa Venäjän keisarikunnassa. Asenteet muuttuivat vasta sitten kun tsaari alkoi vittuilemaan venäläistämistoimenpiteillään. Sitten päätettiin perustaa Tsuhnan tasavalta.

   Sitä en osaa minäkään sanoa, minkälainen itsenäinen Katalonia olisi. Olisiko nuiva vai suvakki, vasuri vai oikeistolainen. Mutta ainakin se olisi katalonialainen.

   Poista
 16. Juu, kyllä Hallis oli hyvin sanonut tuossa!

  Tervetuloa, Katalonia, kansakuntien perheeseen. Kiitämme Herraa tästä mahdollisuudesta.

  Kirjoitin toisaalla näin (julkaistu aamusella 6.10.): "Muuten minulle kävisi periaatteessa hyvin Ahvenanmaan itsenäistyminen, mutta se tulisi hoitaa siten, ettei alueelle syntyisi kansainvälispoliittista sotilaallista tyhjiötä, jonka Venäjä sitten täyttäisi vihreillä miehillään. Lisäksi oletan, että tulevaisuuden mahdollisen ahvenanmaalaisen itsenäisyyttä halajavan enemmistön mielessä tulee siintämään liittyminen lopulta Ruotsin osaksi, tosin runsaalla autonomialla varusteltuna."

  Lisäksi julkaisin ko. kansanäänestystä edeltävänä päivänä blogimerkinnän otsikolla Kannatan Katalonian oikeutta itsenäisyyteen.

  Tuossa blogimerkinnässäni linkitin myöskin Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa Barcelonassa työskentelevän Janne Riitakorven mainioon ja asiantuntevanoloiseen blogimerkintään Katalonialla on oikeus kansanäänestykseensä. Henkilön blogissa on paljon juttua Kataloniaan ja Espanjaan liittyen muutenkin.

  VastaaPoista
 17. Terve Tom, ja kiitos kommenteistasi. Ehkä sen itsenäisen Ahvenanmaan puolustuskin olisi vain järjestelykysymys. Jotenkinhan se tulisi toki hoitaa, juurikin noiden vihreiden miesten takia. Jotenkin minusta tuntuu, että ahvenanmaalaisten Suomea kohtaan omaksuman röyhkeän asenteen takana on jonkinlainen naiivi käsitys, että he saavat olla siellä herrankukkarossa turvassa hamaan loppuun saakka täysin riippumatta siitä, mitä ulkomaailmassa tapahtuu.

  Tuo kirjoituksesi Katalonian oikeudesta itsenäisyyteen oli mainio. Siitä tulikin mieleen Venäjä, joka tarjoaa monta surullista esimerkkiä siitä, mitä voi tapahtua kansoille, joilla ei ole omaa valtiota. Tällaisia esimerkkejä löytyy tosin paljon muualtakin maailmasta.

  VastaaPoista
 18. Viva la Catalunya lliure! Aur! Aur! Desperta ferres!

  VastaaPoista
 19. Terve Ruukinmatruuna, ja kiitos kommentistasi. Hear hear! Ja eläköön vapaa Ahvenanmaa ilman tulonsiirtoja!!

  VastaaPoista