maanantai 22. toukokuuta 2017

ARKKIPIISPAN RUKOUS


17 kommenttia:

 1. Ja tähänhän voisi lisätä evlut-kirkollemme ne Egyptin vitsaukset. Tuli vaan jotenkin elävästi tästä stripistä mieleeni eräs kohtaus ”Tohtorin Aivovaimo”-elokuvasta. Siinäkin kyseltiin merkkiä:

  https://www.youtube.com/watch?v=mkcKQmr7kRc

  VastaaPoista
 2. Ja mennään vielä enemmän off-topiciin, tai ehkä sittenkään ei. Tuli tämäkin kuva mieleen:

  http://img2.uploadhouse.com/fileuploads/5263/52631628ddad2e579f4843e913f3cc9941d50b8.jpg

  VastaaPoista
 3. Terve Yrjö, ja kiitos kommenteistasi. Tässähän minä otin taas taiteellisia vapauksia siinä mielessä, että Mäkisen toimintaa todellisuudessa tuskin ohjaa käsitys siitä, mitä yläkerrassa tahdotaan. Mahtaako uskoa koko hepun olemassaoloon.

  Tuota elokuvaa en ole nähnyt, mutta South Park-tekijät Trey Parker ja Matt Stone ovat nähtävästi käyttäneet tuota ihan samaa vitsiä elokuvassaan Orgazmo. En löytänyt valitettavasti klippiä. Tuo kuva on kyllä suorastaan loistava.

  VastaaPoista
 4. Tuon merkin tulkinta, jos jää Mäkisen tulkittavaksi, niin hän tulkitsee sen niin, että yläkerran isäntä on häneen tyytyväinen. Kaikki muut kuin suvakit tulkitsevat sen niin kuin minäkin, että etrveisiä sieltä ja syvältä. Allahu akbar vai miten en sanoo, Mäkisen tulkinnan mukaan.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 5. Leo Tolstoille oli tämän vanhoilla päivillä Jumala vain välttämätön paha maailmanselityksessä. Onkohan niin laita arkkipiispa Mäenkin?

  Mutta Leo Tolstoi oli sentään vitaalinen.

  VastaaPoista
 6. Terve Huru-ukko ja Tom, ja kiitos kommenteistanne.

  Huru-ukko: Kyllähän se niin on, että jos Mäkinen tuosta tällistä selviää, niin sen jälkeen on mies uskossaan entistä väkevämpi. Tuossahan olisi aineksia jatko-osalle;)

  Tom: Paha sanoa. Luulenpa, että Jumala ja Jeesus ovat Mäkiselle sellaisia asioita, joista pitää viran puolesta sanoa pari sanaa silloin tällöin(nykyään harvemmin), mutta joilla mies tuskin hirveästi päätään vaivaa. Vaan eikös Tolstoi riitaantunut ortodoksisen kirkonkin kanssa vanhoilla päivillään? Olikohan siinäkin puljussa Kartsa Mäkisen hengenheimolaisia;)

  VastaaPoista
 7. Kyllä, se johtui hänen kokemastaan uskonnollisesta kriisistä. Anna Kareninan kirjoittamisen aikoihin hän oli vielä jossain määrin normaali kristitty. Ymmärsi sellaisenkin asian kuin uskonvanhurskaus, tai niin olen päätellyt. Mutta sitten tuli uskonnollinen kriisi, ja mies siitä alkaen tuomitsi kaiken väkivallan, mukaan lukien valtiovalta. Hän tulkitsi Vuorisaarnan opetuksia niin, että tuomioistuinten harjoittama tuomitseminenkin oli väärin. Hän uskoi, että ihminen kykenee elämään todella korkeiden ihanteiden mukaan, jos vain tahtoo. Jumalan tarkoitus ei ollut mahdollistaa tätä, vaan ihmisen omien kykyjen. Se on vain ihmisestä itsestään kiinni.

  Kaikki ihmiset kävivät tapaamassa Tolstoita Jasnaja Poljanassa, myöskin suomalainen kirjailija Arvid Järnefelt.

  VastaaPoista
 8. Kiitos selvennyksestä. Muistan vain lukeneeni, että jotain kärhämää siellä oli, mutta en sen tarkemmin selvitellyt. Tolstoita olen kyllä jonkin verran lukenut. Ellen väärin muista, niin Ylösnousemus oli juuri tuolta kriisinaikaiselta(tai jälkeiseltä) ajalta. Tolstoin kollega Dostojevski on minulle huomattavasti tutumpi.

  VastaaPoista
 9. Kyllä 'Ylösnousemus' oli kriisinjälkeiseltä ajalta, juu.

  Itse olen ollut melkein Tolstoi-asiantuntija, mutta paljon olen varmaan unohtanut jo. Olen lukenut Dostojevskiakin, nuorempana.

  VastaaPoista
 10. Martti Lutherin kerrotaan luvanneen Jumalalle ryhtyvänsä munkiksi, jos hän selviäsi hengissä, kun joutui ukkosmyrskyn yllättämäksi matkalla opiskelukaupunkiinsa. Ja munkkihan hänestä sitten tulikin. En epäile tarinaa. Olin itse kerran työtehtävissä keskellä yötä, kun Ukko sai raivonpuuskan suoraan päälläni - salamointi ei loppunut hetkeksikään eikä jyrinä tauonnut. Se oli lähes uskonnollinen kokemus. En huomannut luvata Ukolle mitään, mutta ehkäpä Hän katsoi suopeasti kunnioittavaa kiirehtimistäni Datsunin suojiin.

  VastaaPoista
 11. Terve Ibn Matti ja kiitos kommentistasi. Jaa, tuotapa en Martti Lutherista tiennytkään. Aina sitä oppii uutta.

  Kaikkivaltias Jumala katseli kuinka Ibn Matti pakeni ukkosmyrskyä datsunin suojiin. Hän ei missään nimessä ollut hänelle vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin häntä kohtaan. Aika velikulta:)

  VastaaPoista
 12. Jos minun sanani ovat totta, niin ruumiini ei mätäne, sanoi Nikolaus Rungius. No, arkut lahoavat hänene ympäriltään, mutta pastori itse ei. Ei ole yhtä vakaalla pohjalla nykyisten luterilaisten saarnat.

  VastaaPoista
 13. Terve Krypta ja kiitos kommentistasi. Nyt täytyi kyllä ihan wikipediasta tarkistaa kuka oli kyseessä, sivistyksessä kun oli Rungiuksen kokoinen aukko. Minä kanssa luulen, että Mäkisen & kumppaneiden ei ehkä kannattaisi mennä lupaamaan vastaavaa. Mäkinen mädättää ihan tarpeeksi elävänäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, setä on muuten ainoa esillämme oleva muumio. Mäkinen, Askola, Toiviainen ja kumppanit näyttävät tulkitsevan bibliaa ihan omintakesesti ja toiminta sen mukaista. Ne eivät varmaan kestäisi Jobin kohtaloa, vaan rupeaisivat anelemaan armoa.

   Poista
  2. Jep, tuo mainitsemasi kolmikko tekee kyllä aika hurjia tulkintoja Hyvästä kirjasta. Sinänsähän tuo ilmiö jossa kirkko juoksee maallisten virtausten perässä ei ole varsinaisesti uusi. Sitä kritisoi jo Väinö Linna Pohjantähti-trilogiassaan. Mutta jos joskus 1930-luvulla sorruttiinkin joihinkin ylilyönteihin, niin oli se touhu silti huomattavasti terveemmällä pohjalla kuin tämä nykyinen.

   Poista
 14. Itse luulen kristinuskon Jumalasta sen verran, että joko Häntä ei ole olemassa tai sitten Hän on hyvin suvaitsevainen minua kohtaan.

  VastaaPoista
 15. Itse olen jonkin sortin agnostikko. Voipi olla, että Jumala on olemassa tai sitten ei ole. Jos kuitenkin on, niin minäkin toivon Häneltä suvaitsevaisuutta itseäni kohtaan. Tsuhnan helvetti on nimittäin ankara paikka. Ja siellä on kylmä.

  VastaaPoista